Spring naar content

Claudia Cardinale is eregast op de eerste editie van het Brussels International Film Festival

Op woensdag 20 juni 2018 mag het gloednieuwe Brussels International Film Festival de gerenommeerde internationale filmster Claudia Cardinale als eregast verwelkomen. Hoewel ze in het begin van haar carrière in de jaren ’50 en ‘60 de status van sexsymbool kreeg, bouwde ze een opmerkelijke carrière uit en is ze ongetwijfeld één van de grootste filmsterren uit de 20ste eeuw.

Ze werkte o.a. samen met meesters zoals Luchino Visconti, Frederico Fellini, Abel Gance en Philippe de Broca. Vorig jaar prijkte ze nog met een oude foto op het campagnebeeld van de zeventigste editie van het filmfestival van Cannes. Ze werd meermaals voor haar carrière gelauwerd en zal op 20, 21 en 22 juni aanwezig zijn op de eerste editie van het Brussels International Film Festival.

De Italiaanse actrice (°1938) werd ontdekt door de Franse filmpionier Abel Gance, maar haar carrière kende pas echt een boost in 1963 dank zij het meesterwerk “8 ½” van Federico Fellini – waarin ze de ideale vrouw belichaamt in de fantasie van de Marcello Mastroianni – en haar rol in “Il Gattopardo” van Luchino Visconti. Vervolgens kende ze het éne na het andere succes in Hollywood onder de regie van Henry Hathaway ofnog aan de zijde van Peter Sellers in “The Pink Panther” van Blake Edwards. In 1968 speelde ze mee in de klassieker “Once upon a time in the West” van Sergio Leone. Nadien zette ze haar carrière verder in Europa. Ze speelde ook mee in de klassiekers zoals “La Ragazza di Bube” van Luigi Comencini, “Vaghe Stelle Dell’Orsa” van Visconti, en “Fitzcarraldo” van Werner Herzog.

In 2000 werd ze vanwege haar bekendheid benoemd tot UNESCO Goodwill Ambassadeur, waarmee ze de taak op zich nam vrouwenrechten te bevorderen.

Scroll naar boven